Кои са най-големите дербита в английския футбол?

Evromach Кои са най-големите дербита в английския футбол

Футболът е най-популярният спорт в целия свят, като неговите почитатели са над три милиарда. Той се играе от 250 милиона играчи в над 200 страни по света. Това прави съперничеството в тази игра доста ожесточено. Англия е една от страните, в която футбола е на почит, като техните първенства се следят не само от англичаните, а и от много други националности.

Изключително интересни са сблъсъците, които се определят като дербита. Това са срещи, които най-често са между отбори от един и същи град, които се борят за надмощие. Много често ставаме свидетели на по-груби действия от страна на двата отбора в тези мачове. Главна причина за това е заряда на самата среща, за който допринасят не само футболистите на двата отбора, но също така и феновете.

Сега ще ви запознаем с пет от най-големите дербита в английския футбол, които ако никога до сега не сте наблюдавали, със сигурност ще ви посъветваме да го направите.

Препоръчани и сигурни интернет букмейкъри

Бонус Код S2020, Мин. Коефициент 1.30, Важат Правила и Условия. 18+.

Печалбите изключват заложената сума в Кредити за Залози. Важат условия, срокове и изключения. 18+.

Мърсисайдско дерби

Ще започнем с най-продължителното дерби в първото ниво на английския футбол. То е между Ливърпул и Евертън, които са и двата най-силни отбора от град Ливърпул. Дербито се нарича Мърсисайдско, тъй като самия град Ливърпул е разположен в графство Мърсисайд. Интересен е факта, че стадионите на двата отбора се намират на по-малко от километър и половина един от друг.

За първи път двата отбора се срещат през далечната 1894-та година, когато „червените“ губят с 3:0. Първоначално дербито е било наричано „приятелското дерби“, тъй като много от семействата в Ливърпул са се състояли от фенове и на двата отбора. Дори има няколко запомнящи се финали между тези отбори, в които феновете не са разделени на отделни секции. И двата тима са неизменно в елита на английския футбол от сезон 1962-63 насам и всяка година се срещат поне по два пъти.

Снимка от мърсисайдско дерби

От средата на 80-те години насам, Мърсисайдското дерби придоби доста по-различен вид и дори в момента това са мачовете от Висша Лига, в които са били показани най-много червени картони. Когато Евертън се изправи срещу Ливърпул в днешно време, много често ставаме свидетели на страхотни срещи, тъй като и двата отбора разполагат с изключително класни футболисти.

Към момента това дерби се е играло общо 234 пъти, в които Ливърпул е постигнал 93 победи, Евертън 66, а 93 от мачовете не са излъчили победител.

Дербито на Манчестър

Второто дерби, с което ще ви запознаем е това на град Манчестър. В него съперници са отборите на Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити. Към момента те са и единствените два отбора от този град, които участват в някое от първите две нива на английския футбол. Това прави техните привърженици многобройно, което е и в основата на страхотната атмосфера в мачовете между тях.

Макар и първата среща помежду им да е била още през 1881-ва година, тогава двата отбора не са били с днешните си наименувания, като Манчестър Юнайтед се е казвал Нютън Хийт, а Манчестър Сити е бил наричан Сейнт Маркс. Постепенно двата отбора се развиват и през 1906-та година изиграват първата среща помежду си в елита на Англия.

Снимка от Дербито на Манчестър

През годините сме станали свидетели на много интересни сблъсъци между тези два отбора, но Манчестър Юнайтед все пак е постигнал повече успехи в дербито на Манчестър. „Червените дяволи“ имат на сметката си 76 победи, докато „гражданите“ само 54. В 52 от тези дуели не сме виждали победител след редовните 90 минути на срещата.

Дербито на Стоманения град

Дербито на Стоманения град или познато още като дербито на Шефилд е между градските съперници Шефилд Юнайтед и Шефилд Уензди. Макар и често тези отбори да не са част от Висша Лига, дербито между тях е смятано за едно от най-големите в английския футбол. Всяка една от срещите помежду им може да ви остави без дъх, поради своята бруталност.

Първият мач, в който двата отбора се изправят един срещу друг е бил през 1890-та година, като това е било контрола. Тогава Шефилд Уензди печели с 2:1 в мач с новосформирания отбор на Шефилд Юнайтед. Само три години по-късно двата отбора изиграват и първото официално дерби на Стоманения град, което завършва при резултат 1:1.

Снимка на Дербито на Стоманения град

Статистиката от това дерби е доста изравнена и след 144 срещи помежду им, Шефилд Юнайтед има само с 1 победа повече от „кукумявките“, които имат 48 успеха. Броят на срещите, които са завършили на равно пък е 47, което също е доста близо до успехите на двата клуба.

Дербито на Северен Лондон

Не са малко на брой отборите в английския футбол, които са от град Лондон. Следователно има и доста дербита между тях, но едно изпъква на преден план. Това е битката за надмощие в Северен Лондон между Арсенал и Тотнъм. Макар и да не стартират директно с люто съперничество, малко след това двата отбора стават кръвни врагове.

През 1913-та година Арсенал се мести в Северен Лондон и с това дава начало на дербито между него и Тотнъм. Може би най-паметният момент в историята на това дерби е, когато Арсенал вдига трофея от Висша Лига на „Уайт Харт Лейн“, през сезон 2003-04, в който не допусна нито едно поражение. Отделно всеки от двата отбора е постигал и по един успех с 5:0 над големия си съперник.

Снимка на Дербито на Северен Лондон

От 1909-та година до сега, Арсенал и Тотнъм са се срещали общо 187 пъти. „Артилеристите“ са спечелили 77 от тези дербита, докато „шпорите“ са взели 59 победи. В останалите 51 мача не се е излъчил победител в редовното време.

Бирмингамското дерби

Двата най-големи отбора в английския футбол от град Бирмингам са Астън Вила и Бирмингам. Именно поради тази причина и съперничеството между тях ни представя това толкова интригуващо дерби. За съжаление в последните години рядко двата отбора попадат в едно и също ниво на английския футбол и рядко имаме удоволствието да наблюдаваме Бирмингамското дерби.

Двата отбора излизат един срещу друг за пръв път през 1879 година, когато Бирмингам е играел под името Small Heath. Тогава Астън Вила губи с 1:0, но за сметка на това печели първото официално Бирмингамско дерби през 1887 година с 4:0 в турнира за ФА къп. Също така е победител и в първия мач от първенството между тези отбори през сезон 1894-95.

снимка на Дербито на Бирмингам

„Виланите“ имат и доста преднина в общо спечелените Бирмингамски дербита, като са победили в 57 от общо изиграните до момента 128 мача. Бирмингам има на своето име 38 успеха, а 33 от мачовете не са излъчили победител.

Най-новите съвети от ръководството

Евромач футбол и спортни новини от Европа и света