Всичко за ЕВРО 2020 преди края на 2019 година – Част I

В средата на идната 2020 година ще се изиграе шестнадесетото издание на Европейско първенство по футбол. За първи път то ще се състои на територията на повече от две страни – дванадесет стадиона в дванадесет държави. То ще се проведе в рамките на месец – от 12 юни до 12 юли. В спора за трофея ще видим общо 24 отбора, сред които всички големи европейски фаворити. В края на 2019 година почти всичко около предстоящия голям футболен форум е ясно, освен пълният списък с класиралите се отбори, а шанс да хване последния влак има и България.

През настоящата година се изигра пълният квалификационен цикъл за ЕВРО 2020. 55 европейски национални отбора бяха разпределени в десет квалификационни групи, а първите два тима от всяка група ще играят по европейските стадиони следващото лято. Изненади липсват, а единствено третата позиция на Сърбия, може би, бе неочаквана, но Украйна се справи отлично и дори изпревари Португалия в подреждането на Група В.

България бе част от квалификационната Група А в компанията на Англия, Чехия, Косово и Черна гора, но разочарова. „Лъвовете“ все пак не завършиха на последната позиция в класирането след като постигнаха първи и единствен успех в последния двубой с Черна гора у дома. Въпреки това нашите национали получават втори шанс за ЕВРО 2020 и ще вземат участие в баражите през март.

Сред иновациите, които УЕФА въведе в европейския клубен и национален футбол, бе и турнирът Лига на нациите. Идеята на формата бе да замени безсмислените приятелски срещи и да даде втори шанс на добре представилите се отбори да се класират за предстоящото Европейско първенство. Все пак всяка надпревара трябва да има своя победител, а той бе определен във финален двубой между четирите първи отбора от Лига А. Шампион на турнира стана Португалия, следван от Холандия, Англия и Швейцария.

Всички първи отбори от своята група от Лига на нациите се класират за баражите за предстоящия голям футболен форум, а ако първенецът завоюва квота чрез квалификациите, то неговото място е заемано от най-добрия втори тим от групите в определената лига. Точна така България получава своя втори шанс след като първенецът в Група 2 на Лига С Финландия зае втората позиция в квалификационната Група J.

Благодарение на този формат на предстоящото ЕВРО 2020 ще наблюдаваме и национален отбор от така наречените „футболни джуджета“, които по нормален път няма как да се преборят за квота. Сред най-добре справилите се отбори от Лига D са Грузия, Беларус, Северна Македония и впечатляващата Косово. Във втората част от тази тема ще продължа с предстоящите баражи и разпределението по групи за предстоящото Европейско първенство.

Евромач футбол и спортни новини от Европа и света