Отложиха ЕВРО 2020 за следващата година

Нахлуването и бързото разпространение на коронавирус COVID-19 в Европа наложи прекъсване на първенства и турнири на целия континент, а и не само. Това предизвика среща между представители на асоциациите на УЕФА, на която трябваше да бъде взето решение за съдбата на предстоящото Европейско първенство, Шампионска Лига и Лига Европа, както и първенствата в различните държави.

Очаквано и логично бе взето окончателно решение ЕВРО 2020 да не се състои. То се отлага с точно една година. По план първенството трябваше да се състои предстоящото лято от 12 юни до 12 юли, а новите насрочени дати са за 11 юни – 11 юли 2021 година.

Както знаете, настоящото европейско първенство ще е иновативно със срещи в цели 12 града из целия континент. Това прави неговото провеждане абсолютно немислимо, тъй като все още няма яснота колко време ще продължи пандемията породена от COVID-19 на Стария континент. С интересно предложение излезе руската федерация, която обяви готовност да приеме шампионата, след като има готова база от Мондиал 2018, но този вариант бе отхвърлен.

Може би основната причина за тази мярка е желанието на отборите първенствата да бъдат завършени в рамките на сезона и преди 30 юни, когато обикновено изтичат договорите на играчите. Това дава възможност двубоите в Шампионска Лига да се възобновят, както и тези в Лига Европа. Срещите от двата турнира бяха преустановени на ниво осминафинали.

Нека се върна и на предстоящото вече догодина Европейско първенство. По-голямата част от участниците на него са ясни, но остават още четири квоти. Баражите, които се образуват от турнира Лига на нациите, трябваше да се изиграят на 26 и 31 март. Бе взето обаче решение двубоите да се отложат за началото на месец юни.

Така България получава още три месеца възможност да се подготви за предстоящия решителен мач с Унгария на Национален стадион „Васил Левски“ в София. При успех „Лъвовете“ ще срещнат победителя от двойката Исландия – Румъния. Разбира се все още нищо не е сигурно, докато не бъде спечелена битката на Европа с COVID-19.

Ето и всички осем плейофа, които се отлагат за началото на юни:

Дивизия А

  • България – Унгария
  • Исландия – Румъния
Дивизия B

  • Босна и Херцеговина – Северна Ирландия
  • Словакия – Ирландия
Дивизия C

  • Шотландия – Израел
  • Норвегия – Сърбия
Дивизия D

  • Грузия – Беларус
  • Северна Македония – Косово
Евромач футбол и спортни новини от Европа и света