Официално без Висша Лига до 30 април

Коронавирусът пораждащ болестта COVID-19 продължава да се разпространява и заразените вече са малко над 230 хиляди в световен мащаб. Половината от тях са на територията на Европа, което доведе до спирането на всички спортни събития на континента. Към момента единствените две футболни първенства на европейска територия, които протичат по график, са Турция и Беларус.

Миналата седмица най-големите футболни асоциации в Европа преустановиха сезонът и се очакваше срещата на УЕФА във вторник на 17 март. Тогава бе взето окончателно решение ЕВРО 2020 да бъде отложено с година и да се състои в периода 11 юни – 11 юли 2021 година. Това дава възможност европейските клубни първенства да се завършат, както и турнирите Шампионска Лига и Лига Европа.

Първоначално шампионатите бяха отложени до първия уикенд на април, но разпространението на болестта все още дори не е достигнало своя пик в Европа и така реалните прогнози за възобновяване на футбола в Европа са за началото на май. Няма как да бъде дадено точна дата за подновяване на първенствата, а в движение ще се решава и евентуалното им доиграване от всяка една футболна асоциация.

Днес се състоя видеосреща в Англия между представители на всички 20 отбора в английската Висша Лига и ръководителите на ФА. Бе взето решение да няма футбол от английската Висша Лига до края на април, тъй като ситуацията с COVID-19 няма да бъде овладяна.

Очаквано това решение бе взето единодушно и никой не се изрази против позицията на УЕФА за отлагане на Европейското първенство. До 30 април няма да има футболни срещи във всички дивизии в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Голяма част от клубовете в елита на Англия искат сезона да бъде доигран и по възможност това да се случи до края на юни, дори и да се наложи срещите да се играят на празен неутрален стадион. Причините за това са две. Първата от тях е, че ако кампанията не бъде възобновена отборите ще загубят солидна сума от телевизионна права. Втората причина е, че договорите на играчите обикновено се подписват до 30 юни.

Преди седмица единствено Тотнъм и Уест Хям изявиха желание сезонът да бъде анулиран. Няма как това да не породи въпроси относно титлата в дивизията, като Ливърпул бе напът да стане най-ранния шампион, а сега съществува възможност да се превърне в тима, който да вдигне титлата в Англия в най-късен период.

Евромач футбол и спортни новини от Европа и света