Все още не е ясно кога се завръща Серия А

Коронавирусът разтърси света, а Италия бе една от първите сериозно потърпевши страни. Като причина за това бе изтъкнат пробивът на Аталанта в Шампионска лига. Серия А бе първото европейско футболно първенство, което наложи срещите да се играят пред празни трибуни, а след 9 март окончателно бе преустановена и надпреварата.

Към днешна дата положението в страната се подобрява и част от суровите мерки биват отменяни, например като спортът на открито, който бе позволен на 4 май. Не само в Италия, а и хората по целия свят се интересуват кога ще бъде възстановена Серия А, но за това все още няма решение.

На 1 май се състоя среща между отборите от елита на Италия, които се застъпиха за решението шампионатът да бъде доигран. Този път Торино и Бреша също гласуваха “За”, след като не бяха съгласни с това твърдение на по-ранен етап от събитията.

В началото на месеца стана ясно, че Болоня, Парма, СПАЛ и Сасуоло имат правото да подновят тренировки от 4 май. В неделя, 3 май, обаче министърът на спорта на Италия Винченцо Спадафора заяви, че това не е така и отборите нямат право да подновят преди 18 май.

Това поражда спречквания между правителството на страната и футболното ръководство на “Ботуша”, които все още не могат да се разберат. Така най-оптимистичният вариант за подновяване на тренировки изглежда 18 май, а за подновяване на Серия А – 13 юни.

Доста интересно е подреждането в елита на Италия, където Ювенутс води с точка на върха пред Лацио, а Интер изостава на вече девет точки от лидера, но и с мач по-малко. Аталанта и Рома се борят за участие в Шампионска лига, а Наполи, Милан и дори Верона – за такова в Лига Европа.

Бреша и СПАЛ едва ли ще успеят да се преборят за оставане в елита, дори и с оставащите десет кръга, но Лече е на точка от спасителния бряг. Беневенто е сигурен първенец в Серия Б и се завръща при майсторите, но освен останалите десет кръга предстоят и плейофи за последния трети отбор, който ще се изкачи в Серия А.

В същото време днес, 7 май, стана ясно, че сезонът в Серия С няма да се доиграе. До такова решение стигнаха футболните клубове в съответните дивизии на тази лига. Така първенците на трите надпревари в Серия С, Монца, Виченца и Реджина, се изкачват с едно ниво нагоре. Четвъртият късметлия ще е Карпи или Бари, а изпадащи няма да има.

Евромач футбол и спортни новини от Европа и света