Официално Лига 1 няма да се доиграе – ПСЖ е шампион

Вече близо 2 месеца футболните фенове по света страдат от липсата на мачове на любимите отбори поради върлуването на коронавирус на планетата. И докато по-рано стана ясно, че Белгия и Холандия прекратиха своите футболни първенства, то се умуваше как да бъдат възстановени големите европейски надпревари.

Немската Бундеслига е много близо до възстановяването си още през май, като това ще стане ясно на правителствена среща на 6 май. Във Франция обаче са на противоположното мнение и на 28 април окончателно бе взето решение да няма спорт в страната поне до месец септември.

Това заяви премиерът Едуард Филип, а това е една от мерките, с които страната ще бори преодоляването на COVID-19. На този етап Франция е една от най-сериозно засегнатите страни от коронавируса в световен мащаб – почти 170 хиляди положителни проби и близо 25 хиляди смъртни случая.

Решението първите две нива на френския елитен футбол да бъдат преустановени породи критики още в първите дни. Разбира се, има и доволни от създалата се ситуация, но такива не са изпадащият Амиен и седмият Лион, които вече обявиха, че ще търсят своите права в съда и ще настояват за доиграване на сезона.

Първенството в елита на Франция бива прекратено след 28 изиграни кръга, а това автоматично прави ПСЖ шампион на страната за пореден път. Парижани имат 12 точки преднина пред втория Марсилия и дори мач по-малко.

Нищо обаче все още не беше решено в борбата за европейските клубни турнири. Рен и Лил спориха за място в Шампионска лига, а куп отбори имаха шансове за попадане във втория по сила европейски клубен турнир Лига Европа. Също така единственият сигурен изпадащ бе Тулуза.

Подреждането в Лига 2 също бе достатъчно завързано – пет отбора на върха в рамките на едва четири точки. На дъното единствено Орлеан изглежда като сигурен преминаващ в Лига Насионал, а Лю Ман и Шамоа Ниор можеха да обърнат нещата в своя полза.

През месец май предстои и официална среща на футболното ръководство във Франция. На нея трябва да бъде взето окончателно решение за крайните позиции на отборите, разпределянето на европейски квоти, изпадащи и изкачващи се отбори.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!