Без Серия А заради коронавируса, какви са вариантите?

Коронавирусът COVID-19 пламна през декември в китайския град Ухан. Няколко месеца по-късно разпространението на вируса обхвана цял свят. С изключителна скорост се разви заразата в Италия, а от това бе засегнато и елитното първенство по футбол в страната Серия А.

Превантивни мерки бяха взети още на 23 февруари, когато бяха отложени четири двубоя от 25 кръг: Аталанта – Сасуоло, Верона – Каляри, Торино – Парма и Интер – Сампдория. Седмица по-късно се изиграха едва четири от планираните десет двубоя от 26 кръг на шампионата. Дербито между Ювентус и Интер бе отложено, а от това се възползва Лацио, който оглави подреждането.

Футболната федерация на страната заседаваше и реши останалите шест двубоя да бъдат изиграни следващата седмица, а първенството да бъде изместено с кръг напред, като пропуснатият уикенд да бъде наваксан около 13 май. Така шестте мача се изиграха пред празни трибуни, а Ювентус се завърна на върха с успех 2:0 над Интер.

Вариантите пред Серия А за доиграването на сезона

Първо част от Северна Италия бе поставена под абсолютна карантина, а дни по-късно това решение бе взето за цялата страна. Полетите от и до „Ботуша“ бяха отменени, а съседните държави затваряха сухопътни граници. Взето бе решение всички събития в страната да бъдат отложени, сезонът в Серия А да бъде преустановен до 4 април, когато по план трябва да се изиграе кръг номер 30.

Футболният съюз в Италия обсъжда няколко варианта като първоначално надеждите бяха за доиграване на сезона с по два кръга на седмица след възобновяването му в началото на април. С разпространението на COVID-19 в цяла Европа обаче това изглежда все по-малко възможен вариант. Друга възможност е сезонът да бъде удължен до края на май, преди началото на ЕВРО 2020, което също е под сериозна въпросителна.

Федерацията обсъжда още и варианта да бъдат организирани плейофи, с които да бъдат разпределени местата в подреждането. Най-вероятен сценарии изглежда прекратяването на сезона и шампион за настоящата кампания да не бъде излъчен. Ако това се случи, от Серия А ще бъдат излъчени само участниците през следващия сезон в Шампионска Лига и Лига Европа.

Битката за „Калчото“ е сериозна и няма как първенецът да бъде излъчен дванадесет кръга преди неговия край, още повече, че част от отборите са и с мач по-малко. Ако това все пак стане факт, то Ювентус ще е новият шампион на страната, тъй като е с точка пред Лацио и цели девет пред третия Интер.

Евромач футбол и спортни новини от Европа и света